Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından Temmuz ayı ihracat verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre Türkiye 22,5 milyar dolar ile tarihinin en yüksek Temmuz ayı ihracat performansını gerçekleştirdi.
TİM’in açıkladığı veriler baz alındığında Sakarya iş dünyası ise Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre %51.7, Haziran ayına göre ise %38’lik artışla 678.6 milyon dolarlık ihracat yaparak geçtiğimiz ayı en çok ihracat yapan 7. il olarak kapattı.
Sakarya iş dünyasının 7 aylık kümülatif ihracatı da 2023’e kıyasla %14 artışla 3.6 milyar doları geçti.
Otomotiv İhracatın %89’unu Karşıladı
Temmuz ayında Sakarya ihracatında sırasıyla otomotiv endüstrisi, iklimlendirme sanayii, demir ve demir dışı metaller, makine ve aksamları ile çelik sektörü başı çekti. Kentin ihracatta lokomotif sektörü otomotiv toplam ihracatın yaklaşık yüzde 89’unu tek başına karşıladı.
En Çok İhracat Polonya’ya
Sakarya iş dünyası Temmuz ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 115 noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ilk 5 ülke ise sırasıyla; Polonya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya ve İtalya oldu.
18 Sektör ve 63 Ülkeye İhracatta Artış
Sakarya iş dünyası geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 26 sektörün 18’inde ve aynı zamanda 63 ülkeye de ihracatta artış kaydetti.
Yılın İlk Yarısında 1 Milyar Dolarlık Dış Ticaret Fazlası
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2024 Haziran ayı verilerine göre Sakarya’da İhracatın ithalatı karşılama oranı Temmuz ayında %133 olarak gerçekleşti. Ayrıca Sakarya’nın 6 aylık dış ticaret fazlası da 1 milyar doları geçti.
Başkan Altuğ: “İş Dünyamız Bu Rekorlar İçin Büyük Çaba Gösteriyor”
Temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “İhracatta başarılı bir ayı geride bıraktık. Ülkemiz ve birçok ilimizde dolar bazında ya da yüzdesel olarak yükseliş söz konusu.
Küresel piyasalarda Made İn Türkiye damgasıyla ürünlerimizin dolaştığı bu tabloda ihracatçılarımızın ve iş dünyamızın büyük çabası var. Üreticilerimiz gerçekten büyük gayret içinde, fedakarlık gösteriyor. Küresel alanda Türk iş dünyası için artık rekabet sürdürülebilir bir konumda değil. İhracatçımız diğer ülkelerdeki koşullardan çok daha zor bir koşulda rekabet ederek ihracatını artırma başarısı gösteriyorsa bu takdir edilecek bir performanstır.
“Planlı Üretim ve İhracat Dengeli Ekonomi Politikasıyla Beslenir”
Ülkemizde üretim maliyetleri ciddi bir yükseliş içinde. Sürpriz şekilde alınan kararlar, artan maliyetler iş dünyamızın yıl içerisinde üretimdeki planlamalarını ve fiyatlandırmalarını değiştirmesine öngörüde bulunamamasına neden oluyor. İhracatçı ve üretici dövizin artmasını değil istikrarlı bir para politikası ister. Planlı üretim ve ihracat, dengeli ekonomi politikasıyla beslenir.
Özel sektör tüm bunların yanı sıra finansmana erişim konusunda da sıkıntılar yaşıyor, ciddi likidite ihtiyacı var. Gündemde yer alan yeni vergi paketi de ticaret erbabı ve üreticilerimize endişe veriyor.
İhracatçımıza bu yoğun rekabet döneminde nefes aldıracak adımların atılması demek yeni ihracat rekorlarıyla da hep birlikte gururlanmak demektir.” dedi.