Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek olan “Kooperatifler Yoluyla Kadının Güçlenmesi” projesi kapsamında, Türkiye’deki kadın kooperatiflerinin sayısı ve çalışma alanlarının haritası çıkarılacak, iyi uygulamalar ve yenilikçi alanlar üzerine araştırmalar yapılacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, kadın kooperatiflerine ilişkin “Kooperatifler Yoluyla Kadının Güçlenmesi” isimli yeni bir proje başlatıldı. Proje ile kadının sosyal ve ekonomik yaşamda güçlendirilmesi için birçok faaliyetin yanı sıra kadın kooperatiflerinin yaşadığı sorunlara çözüm getirecek ve ileriye dönük projeksiyonlar hazırlanacak.
Beş ana başlıktan oluşacak projenin ilk ayağında, kooperatif kurma veya ortak olma potansiyeli bulunan 5 bin kadın ve 3 bin erkeğe yönelik yasal düzenlemeler, kurumsal destek mekanizmaları, iyi uygulamalar ve kadınların güçlendirilmesi gibi çeşitli konularda eğitimler verilecek.
Bu kapsamda, 3 bin 500 kooperatif kurma veya ortağı olma potansiyeli olan kadına kooperatifçilik eğitimi, bin 500 kooperatif ortağı olan kadına kooperatifçilik ve kadının güçlenmesi eğitimi, kooperatif ortağı olan 3 bin erkeğe de kadının güçlenmesi eğitim çalışmaları yapılacak.
Kooperatif ortağı olan kadınların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, belli aralıklarla kooperatifçilik hukuku, sorumluluk ve yükümlülükler, sosyal güvenlik, muhasebe, markalaşma, e-ticaret gibi alanlarda ürün geliştirme desteği verilecek.
Kurumsal kapasite geliştirme hedefi doğrultusunda ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan kişilere kooperatifler konusunda da eğitimler düzenlenecek.
“Yenilikçi alanlar üzerine araştırmalar yapılacak”
Alanında uzman ekiplerle yapılan işbirliği, bilimsel ve teknik çalışmalarla Türkiye’deki kadın kooperatiflerinin sayısı ve çalışma alanlarının haritası çıkarılacak.
Çalışmalar sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda iyi uygulamalar ve yenilikçi alanlar üzerine araştırmalar yapılacak. Bu araştırma ile dünyada ürün geliştirme, satış ve pazarlama, markalaşma ve işbirlikleri kurma gibi ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışmaların nasıl yürütüldüğü ele alınacak.
Projenin ikinci ayağında ise kurumlar arası koordinasyon ve işbirliğini geliştirmek için faaliyetler yapılacak. Bu kapsamda ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kadın kooperatifleri bir araya getirilerek, yerel paydaşlarla birlikte toplantılar düzenlenecek.