Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR ŞÖYLE;
Bugün öğle saatlerinde Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum.
“HER TÜRLÜ DESTEK SAĞLANACAK”
(Manavgat’taki yangın) Olay tüm boyutlarıyla araştırılarak yangında zarar gören vatandaşlarımıza her türlü destek sağlanacaktır.
KARADENİZ’DEKİ DOĞALGAZ’DA İLK ATEŞ
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında milletimizin uzun zamandır beklediği müjdeyi büyük gururla vermiştik. 320 milyar metreküplük doğal gaz sadece Türkiye’de değil, dünyada da yankı uyandırdı.
85 milyar metreküplük yeni keşfi de gemimizde açıklamıştı. Keşifle ilgili son müjdemizi ise Haziran ayında Filyos’ta vererek 135 milyar metreküplük keşifle 540 milyar metreküpe ulaştığımızı ilan etmiştik. Karadeniz’de açtığımız kuyular ilk değildir, son da olmayacaktır.
Daha önce bu işleri uluslararası şirketlerle birlikte kiralama usulüyle yürütüyorduk. Bu işleri artık kendi gemi ve insan kaynağımızla yapıyoruz.
İnşallah yakın zamanda Karadeniz gazının devreye girmesiyle kaynaktaki dışa bağlılığımızı da önemli oranda azaltacağız. Yılların emeği, güçlü irade ve milletimizin desteği var. Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar hidrokarbonları bulmak için elimizde yeterli veri yoktu.
Bu işi hakkıyla yapacaksak teknik ekipman ve donanım işini hallettik. Akdeniz ve Karadeniz’deki sismik araştırmalarımızı katladık. Bizi engellemeye çalıştılar, hiçbirine eyvallah etmedik.
Kararlı duruşumuzda geri adım atmadık. Yerli ve milli imkanlarla bu operasyonları hızlandırmasaydık son yıllarda elde ettiğimiz başarıları başkalarının insafına bırakmış olacaktık.
Hamdolsun bunların hepsi geçmişte kaldı. Barbaros ve Oruç Reis sismik araştırma gemilerimiz denizin dibini tarıyor Fatih, Yavuz ve Kanuni gemimiz sondajını yapıyor.
(Karadeniz) Gazın ilk fazını 2023’e yetiştirmek için emek harcanıyor.
BAKAN DÖNMEZ’İN MESAJLARI
Sakarya Gaz Sahasında 11 bin kilometrekarelik üç boyutlu sismik aramayı tamamladık. Yorumlama aşamasına geçildi.
Kanuni Sondaj Gemimizin akış işlemini gerçekleştiriyor. Karadeniz gazı gökyüzüne yükseliyor. Kanuni Sondaj Gemimiz kuyu tamamlama işlemlerine başladı. 5 kuyumuzda su ve gaz analizleri tamamlandı.
İlk etapta 10 kuyu için hazırlıklara başladık. Alınacak malzemelerin detaylı listesi hazırlandı. 2021 yılında 161 kilometre boruyu denize dizeceğiz inşallah. Burada sadece gazı çıkarmıyoruz, Karadeniz gazı büyük bir ekonomi ve insan kaynağı oluşmasına da yardımcı oluyor. İnsan kaynağı anlamında da tecrübe elde ediyoruz.
Gazın karaya çıkarılması için ekiplerimiz büyük gayretle çalışıyor. Karadeniz gazının milletimizle buluşması için TPAO çalışanlarına ve dualarıyla yalnız bırakmayan aziz milletimize şükranlarımızı sunuyorum.
SAKARYA GAZ SAHASI’NIN GEÇMİŞİ
Tarihler 2020 yılının Ağustos ayını gösterdiğinde Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda Tuna-1 Kuyusu’nda 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfini Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı.
Sonrasında 2020 yılının Ekim ayında rezerv güncellendi ve toplamda 405 milyar metreküpe çıktı.
ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR
Doğal gaz ve petrole ilişkin dünyanın en donanımlı araştırma ve sondaj gemilerine sahip olan Türkiye, Karadeniz ve Akdeniz’de durmaksızın keşifler yapmak için araştırmalara devam ediyor..
Yüksek teknoloji ve uzman mühendislerle yapılan araştırmalar sonucunda Karadeniz’de bulunan büyük rezervin yanında yeni sondajlardan da müjdeli haberler gelmesi bekleniyor.
AMASRA-1’DEN DE MÜJDE GELMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haziran ayında Fatih Sondaj Gemisi’nin Sakarya Gaz Sahası içindeki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük doğal gaz keşfi yaptığını açıklamıştı. Böylece Karadeniz’de kısa sürede toplamda 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfi gerçekleşmişti.
BULUNAN GAZLAR FİLYOS’TAN KARAYA ÇIKACAK
Derin deniz sondajı sonucunda ortaya çıkan toplam 540 milyar metreküplük doğal gaz Filyos Limanı’ndan karaya çıkacak ve ulusal doğal gaz hattına bağlantısı gerçekleşecek.
2023 yılında sisteme dahil edilmesi için son hızla çalışmalar devam ederken doğal gazın ülkeye cari açık konusunda da, yeni doğal gaz kontratlarının ucuza yapılması açısından da yarar sağlayacak.
3 DEV, İLERİ TEKNOLOJİ GEMİ VAR
Türkiye’nin dünyada sayılı olan ve yüksek teknolojiye sahip olan sondaj gemilerine sahip olması ile birlikte Karadeniz ve Akdeniz’de keşifleri artıyor. Fatih Sondaj Gemisi, Yavuz Sondaj Gemisi ve Kanuni Sondaj Gemisi aralıksız olarak çalışmalarını devam ettiriyor.
GÜNLÜK 10 MİLYON METREKÜP ÜRETİLECEK
Keşfi gerçekleştirilen doğal gazlardan günde 10 milyon metreküp karaya pompalanacak. 2027-2028 yılında yıllık olarak 15 milyar metreküp doğal gaz üretilmesi bekleniyor.
Söz konusu bu üretim doğal gaz tüketiminin yüzde 30’unu karşılayacak seviyede. Bu sayede doğal gaz faturasının 6 milyar dolar azalması bekleniyor.