TBMM KEFEK Toplantısında konuşan Başkan Erdoğan, “Kadına yönelik şiddet vakalarında ilk müdahale birimi olarak İçişleri Bakanlığımız, kurmuş olduğu birimler ve uygulamalar ile bu konuda çok hassas çalışma ortaya koyuyor” derken; İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Şiddetin her türlüsünü olduğu gibi kadına yönelik şiddeti de asla ve asla kabul etmiyoruz. Bu konunun çözümüne yönelik de her türlü çalışmayı, girişimi en güçlü şekilde destekliyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Toplantısı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, KEFEK Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan ve komisyon üyesi Milletvekillerinin katılımı ile TBMM’de gerçekleştirildi. Bakan Yerlikaya, komisyon toplantısı sonrasında Başkan Erdoğan’ı makamında ziyaret ederek kadına şiddetle mücadeleye ilişkin istişarelerde bulundu.
Fırsat Eşitliğini Sağlamada Bakanlıklarımız Çok Önemli
Toplantıya ilişkin konuşan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Çiğdem Erdoğan, “İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya ve heyeti, bakanlığımızın kadın erkek fırsat eşitliği alanında gerçekleştirdiği çalışmalar ve kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin komisyon üyesi milletvekillerimizi bilgilendirdi. Kadınların hayatın tüm alanlarında fırsat eşitliğine erişmesini sağlamada en önemli saç ayaklarımızdan biri bakanlıklarımızdır. Bu anlamda tüm bakanlıklarımız ile ortak paydada çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Kadına Şiddet Konusunda Çok Hassas Çalışmalar Ortaya Koyuyoruz
AK Parti Sakarya Milletvekili Erdoğan, “Kadına yönelik şiddet konusunda sıfır tolerans ilkesiyle hareket ediyor, çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Kadına yönelik şiddet vakalarında ilk müdahale birimi olarak İçişleri Bakanlığımız, kurmuş olduğu birimler ve uygulamalar ile bu konuda çok hassas çalışmalar ortaya koyuyor. Elektronik kelepçe uygulaması, ödüllü KADES uygulaması, E-Akademi’de verilen yüz yüze eğitimler İçişler Bakanımız ve ekibinin bu konudaki hassasiyet ve donanımının en üst düzeyde olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
KEFEK Başkanı Çiğdem Erdoğan, konuşmasının devamında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve heyetine komisyon toplantılarına katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Fırsat Eşitliği Ülkemizin Gelişmesi İçin Temel Bir Gereklilik
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun toplantısına katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kıymetli üyelerine, bakanlığımızın kadın erkek fırsat eşitliği alanındaki politikalarıyla ilgili yaptığı çalışmaları ve yürüttüğü projeleri aktardık. Kadın-erkek fırsat eşitliğini ülkemizin ilerlemesi ve gelişmesi için temel bir gereklilik olarak görüyoruz. İçişleri ailesi olarak 600bin personele sahibiz. 2024 yılında kadın personel sayımız toplam personel sayımızın %10’una ulaştı. Önümüzdeki yıllarda bu oran inşallah daha da artacak” şeklinde konuştu.
Kadına Yönelik Şiddeti Asla Kabul Etmiyoruz
Şiddetin her türlüsünü reddettiklerinin altını çizen Bakan Yerlikaya, “Üzerinde büyük bir hassasiyetle durduğumuz konuların başında kadına şiddet geliyor. 2023 yılında 308 kadın uğradığı şiddet nedeniyle maalesef hayatını kaybetti. 2024 yılının ilk 6 ayında ise 166 kadın maalesef yaşamını yitirdi. Şiddetin her türlüsünü olduğu gibi kadına yönelik şiddeti de asla ve asla kabul etmiyoruz. Bu konunun çözümüne yönelik de her türlü çalışmayı, girişimi en güçlü şekilde destekliyoruz. Elektronik kelepçe projesiyle yüksek riskli pek çok olası şiddet vakasını önlemeyi başardık. Şu anda 689 vaka Elektronik İzleme Merkezince aktif olarak izlenmektedir. KADES uygulamamız da bu alanda verdiğimiz mücadelede çok önemli bir yere sahip. Hayata geçirildiği günden bugüne 6milyon 597bin kişi tarafından indirilen uygulamada 1milyon 219bin ihbar alındı. Bu ihbarlar en hızlı şekilde değerlendirildi ve en yakın güvenlik birimlerimizce müdahalede bulunuldu” dedi.
Toplantının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan’ın makamına bir ziyaret gerçekleştirdi. Beraber yürütülen çalışmalara ilişkin görüş alışverişinde bulunulan ziyaretin ardından Yerlikaya ve heyeti TBMM’den ayrıldı.