Cuma, Kasım 22, 2024

Bayramda Ağız ve Diş Sağlığına Dikkat

Siyaset

Sapanca Belediyesi’nden Meme Kanseri Farkındalık Eğitimleri

Ekim ayı içinde bulunan Meme Kanseri Farkındalık etkinlikleri çerçevesinde, Sapanca Belediyesi ve Sapanca İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle Sapancalı...

Karasu Devlet Hastanesinde GETAT ve Mamografi Hizmeti Başladı

Karasu Devlet Hastanesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulama Ünitesi açılırken, Mamografi Ünitesi de hizmete girdi. Karasu Devlet Hastanesinde...

Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Esra İncesu Çinka, Kurban Bayramı’nda günde en az 3 kez dişlerin fırçalanması gerektiği uyarısında bulundu.

Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketiminin arttığını bu nedenle ağız bakımı konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini ifade eden SAÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Esra İncesu Çinka, et ve et ürünleri, tatlı, asitli içecek tüketimi arttığından dolayı ağızda mevcut bulunan çürüklerin, uyumsuz dolguların ve uygun yapılmamış protezlerin bayram boyunca tadınızı kaçırmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Kürdan yerine diş ipi veya ince arayüz fırçası kullanılmalı

Bayram boyunca tüketilen kurban etinin diş aralarına yerleşerek şiddetli ağrı şikayetlerine neden olabileceğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Çinka, “Herkesin kolayca temin edebildiği kürdanlar, diş etlerinde hasara neden olmaktadır. Bayramda diş aralarını kürdan yerine diş ipi ya da ince ara yüz fırçaları ile temizlemek daha sağlıklı bir temizlik yöntemidir. Maalesef kürdan diş eti anatomisine uygun bir temizlik malzemesi değildir” diye konuştu.

Gereksiz ilaç kullanmayın

Dişlerin arasına giren lifli besinlerin ağrıya sebep olduğunu ve hastaların bu durumu diş ağrısı ile karıştırdığını söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Çinka, “Hastalar bu durumu diş ağrısı ile karıştırdığı için gerekli olmadığı halde ilaç kullanımı yoluna gidebiliyor.  Diş hastanelerinin acil bölümlerinde yoğunluğa sebep olabilecek başvurularda bulunabiliyor.  Bu tablolarla karşılaşmamak için bireylerin bayram öncesinde muayene olmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Tatlı ve asitli içeceklerden sonra dişler fırçalanmalı

Bayramlarda artan tatlı tüketimi, asitli ve özellikle soğuk içeceklerin diş ağrısı şikayetlerinde artışa sebep olabileceğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Çinka şu tavsiyelerde bulundu: “Diş fırçalama işlemi ihmal edilirse mikroorganizma üretimi artmakta ve ağrılar daha da şiddetli bir hal alabilmektedir. Bu nedenle muhakkak hastaların diş fırçası ve macunlarını yanlarında bulundurması, özellikle bayramda günde 3 kez dişlerini fırçalaması gerekmektedir. Her tatlı ve asitli besin tüketiminden sonra ise bol su ile ağızlarını çalkalamaları hatta mümkünse bir parça peyniri uzun süre çiğneyerek veya sakız çiğneyerek mekanik ağız temizliğini kısmen de olsa yapmaları önerilmektedir. Bayramlarda sık sık tüketilen çay, kahve, vişne suyu gibi renklendirici gıda alımında da dişlerde ve dolgularda renklenme olabilmekte bu yüzden diş fırçalama alışkanlığına ara verilmemeli ve bu içeceklerden sonra su içilmesi gerekmektedir”

Eti yumuşak tüketin

Etin yumuşak olarak tüketilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Çinka, “Kurban eti taze ve sert olabiliyor. Eti yumuşak olarak tüketmeye özen gösterin. Özellikle de hareketli total protez (damak protezi) kullanan hastaların çiğnenmesi güç olan sert et yemekleri yerine daha yumuşak et ürünleri veya kıyma ürünlerini tüketmeleri ve tek taraflı çiğneme yapmak yerine muhakkak sağ ve solda eşit çiğneme yaparak yemek yemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde hem eklem ağrıları, hem baş boyun bölgesinde kaslarda spazm ve hem de zeminde eklem problemi varsa bunda artışa sebep olmaları söz konusudur.  Porselen kaplama ve dolgusu olan hastaların et ürünleri içerisinden çıkabilecek kemik parçalarına karşı dikkatli çiğneme yapmaları gerekiyor” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Çinka konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Ortodontik tedavi (diş teli tedavisi) gören hastalarda ise durum daha da ciddileşmekte, iyi bir ağız ve diş temizliği yapılmadığında dişler ve diş telleri arasında kalan gıda artıkları ve plak, diş çürüklerine ve diş eti problemlerine yol açmaktadır. Bu yüzden diş fırçalama süresinin 3-4 dakikanın altına düşmemesi, özenli ve diş fırçası kıllarının her yere temas ettiği dikkatli bir temizlik yapılması gerekmektedir”

“Bayramda yetişkinlere göre daha fazla şeker, tatlı, çikolata tüketen çocuklarda ise ailelerin çocuklarının diş temizliğini takip etmesi gerekmekte, ciddi diş problemlerine acil müdahalelerde bulunabilecek merkez aramak ve uygun tedaviyi yaptırmak bayramlarda zor olabildiği için çocukların gıda seçimi ve diş fırçalamaları konusuna özen gösterilmeli”

Dr. Öğretim Üyesi Çinka, ağız ve diş sağlığı konusunda tüm bireylerin düzenli olarak muayene olmaları tavsiyesinde bulundu.

Son Haberler

Tasavvuf ve Aşk SGM’de Konuşulacak

Büyükşehir Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri 15 Kasım Cuma günü Yazar Ömer Demirbağ’ın konuk olacağı ‘Divan Edebiyatı, Tasavvuf ve Aşk’...

Bu Haberlere de Göz Atın