macar parke klasik parkelerin birbirine geçirilerek zikzak ve paralel şekiller oluşturduğu bir parke modelidir. 45-60 derecelerde eğik şekilde bir sıra halinde döşenir. Her sıra paralel kenar şeklinde, yanlarda 45-60 derece eğimle çapraz bir görüntüsü vardır. macar parke döşeme biçimiyle diğer parkelerden farklılık yaratır. Bu şekil döşeme zeminde şık, zarif ve döşenen mekâna özel bir hava katar.
Macar Parke Tarihi
Macar parke günümüzde sıkça tercih edilen şık görünümüyle moda olmuş bir üründür. Ancak tarihi Roma dönemine kadar uzanır. Romalılar yollarını macar parke ile döşemişlerdir. Günümüzde de balıksırtı desenli yolları hâlâ görmek mümkün.
Macar Parkede Hangi Ağaçtan Yapılır?
Macar parke lamine parkelerin balıksırtı şekil oluşturacak şekilde döşemesine denir. Macar parkenin bir diğer adı balıksırtı parkedir. Genellikle eskitilmiş ahşap tercih edilir. Macar parkeler kızıl kahverengi tonlarda parkeler döşendiği mekânda hem klasik hem de tarz bir görünüme sahip olur.
Macar parkenin oluşumunda kullanılacak ağaç kullanıcının istekleri doğrultusunda değişkenlik gösterir. Döşenecek zeminde büyük ve uzun bir veya ince ya da kalın balıksırtı desen istenebilir. Talebe göre ağaç, renk hatta model bile değişebilir. Macar parke döşemesinde genellikle ceviz ve meşe ağacı kullanılır. Ancak renk seçenekleri fazladır. Dolayısıyla farklı türde ağaçtan yapılmış parkeler de macar parke için kullanılabilmektedir.
Macar Parke Nerede Hangi Renk Kullanılır?
Macar parkeyi sadece özlemli ve klasik olarak görmek yanlış olur. Günümüzde farklı modeller renkler gelişmiştir. Örneğin küçük bir mekânın zeminine Macar parke yapılacaksa açık renk kullanmak daha iyi olacaktır. Bunun için dişbudak, ladin, gürgen ağaçlarından üretilen parkeler kullanılmalıdır. Eğer büyük bir salonun daha küçük görünmesi isteniyorsa meşe, ceviz, venge, kayın ağaçlarından üretilen parke kullanılmalıdır.
Macar Parke Uygulaması Nasıl Yapılır?
Bu parke, döşendiği dizide paralel, yan yana görüntüsünde çapraz görünecek şekillerde uygulanır. Uygulama esnasında, birbirine geçirme yani kilitleme işlemi uygulanır. Zeminin durumuna göre yer yer yapıştırma ve çivileme işlemine de başvurulabilir. Zeminin boyutlarına ve döşenecek parke plaklarının istenen uzunluklarına göre parkeler kesilir. Preslenir. Kilit işlemi için geçme yerleri hazırlanır. Sonra zımparaya girer. En son cilalanarak hazır hale getirilir.
Macar parke, çoğu üreticide hazır haldedir. Döşenecek mekânın boyutuna ve istenen renge göre üreticinin elinde macar parke bulmak mümkündür. İş sadece kullanıcının hangi çeşit macar parkeyi döşetmek istediğine kalır.