Cuma, Kasım 22, 2024

Tezcan: Türkiye afetselliği yüksek bir ülke

Siyaset

Gören Güzel Yüreklerle Anlamlı Buluşma: “Her An Yanı Başınızdayız”

Büyükşehir Belediyesi, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü’nde gören güzel yüreklerle kahvaltıda buluşarak onlarla keyif dolu bir...

Şairler Şiirleriyle Öğrencilere Unutulmaz Anlar Yaşattı

Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 23’üncü kez düzenlediği Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları kapsamında şairler, 5 farklı okulda yazı ve şiir...

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), 17 Ağustos 1999’da meydana gelen binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve çok sayıda ev ve iş yerinin zarar gördüğü Marmara Depremi’nin yıl dönümünde  ‘23 Yılın Ardından 17 Ağustos İzmit Depremi’ konulu çevrim içi bir etkinlik düzenledi.

Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilen etkinlikte 17 Ağustos’ta neler olduğu hatırlatıldı; neler öğrenildiği ortaya konuldu ve mevcut durum konuşuldu.

Programa Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan, AFAD Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan ve SAÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Sönmez katıldı.

Sakarya Üniversitesinin deprem afeti ile ilgili çalışmalarından bahseden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan, “Sakarya Üniversitesi bünyesinde Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü olmak üzere üç ayrı grup çalışmalarını sürdürüyor. Akademisyenler olarak afet öncesi ile ilgili çalışmalara daha çok katkı sağlamaya çalışıyoruz. Sakarya özelinde afet risklerinin azaltılması amacıyla özellikle deprem risk çalışmaları ve deprem risk haritası çalışmalarına başladık.” dedi.

Doğa olaylarının afete dönüşmesinde insan faktörünün önemli bir etken olduğunu belirten SAÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Sönmez, ”Eksik mühendislik hizmeti almış veya yapım esnasında denetime tabi tutulmamış yapılar gerçekleşen doğa olayının bir afete dönüşmesinde önem arz ediyor. Dolasıyla can ve mal kayıplarının oluşmasına sebebiyet veriyor.” şeklinde konuştu.

Daha Fazla Yer Bilim Çalışmalarına İhtiyaç Var

Marmara Bölgesi’ndeki deprem tehlikesi üzerine konuşan SAÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu, “Marmara Bölgesi deprem tehdidi yüksek bir bölgedir. Bölgemizde deprem devamlı olacaktır. Özellikle Doğu Marmara Denizi fay kesimi ve orta koluna, Geyve-Bandırma arasındaki fay kesimlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. 1999 İzmit depreminin etkileri yerin içinde halen devam etmektedir. Deprem oluşumlarının, doğasının ve tehlikesinin anlaşılması için yapılan yer bilim çalışmalarının önemi büyük. Daha fazla yer bilim çalışmalarına ihtiyaç var. ” ifadelerini kullandı.

17 Ağustos 1999 depreminin unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini söyleyen AFAD Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan, “Unutulmamalıdır ki Türkiye afetselliği yüksek bir ülke. Fay hatlarıyla deprem, çığ; heyelanlarla sel ve su baskınları gibi birçok afet türüne maruz kalıyoruz. Yerleşirken, yapılaşırken ve yaşamımızı devam ettirirken bunu ön görerek devam etmek zorundayız.” dedi.

Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan, il afet risk azaltma planları hazırlanırken illerdeki bütün yerel unsurların bir araya getirildiğini söyledi. Yerel dinamiklerle yapılan iş birliklerinde şehirlerdeki tehlikelerin belirlendiği ve çözümü için çeşitli analiz ve çalışmaların yapıldığını sözlerine ekledi.

BOÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Pınar, programda deprem izleme çalışmalarındaki gelişmeler üzerine konuştu. Kandilli Rasathanesinin faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdi. Kandilli denilince akla sadece deprem geldiğini söyleyen Prof. Dr. Ali Pınar,  Kandilli Rasathanesinin sadece deprem alanında değil farklı alanlarda da gözlem yaptığını belirtti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Mustafa Deverenli, programda Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları hakkında sunum yaptı.

23 Yılın Ardından 17 Ağustos İzmit Depremi programında konuşan SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğr. Gör. Dr. Tuba Tatar, “Geçtiğimiz yıllarda meydan gelen İzmir depreminde üniversite aracılığıyla sahada çalışmalarda bulunduk. Bu çalışmalar sonucunda depremlerin farklı olsa da hataların ve sonuçların hep aynı olduğunu bizler de doğruladık.“ dedi.

Program SAÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Sönmez’in katılımcılara teşekkür etmesinin ardından sona erdi.

Son Haberler

Tasavvuf ve Aşk SGM’de Konuşulacak

Büyükşehir Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri 15 Kasım Cuma günü Yazar Ömer Demirbağ’ın konuk olacağı ‘Divan Edebiyatı, Tasavvuf ve Aşk’...

Bu Haberlere de Göz Atın